My Slide Show

Nuffnang

Monday, July 26, 2010

Ketupat Sotong Terengganu









































Ketupat Sotong ini adalah salah satu makanan tradisi Terengganu. Biasanya dihidangkan terutama pada hari-hari perayaan atau sebagainya. Jom kita tengok resepi bagaiman nak membuat ketupat sotong ini.

Bahan-bahan:

1kg Sotong sederhana besar
250gm beras pulut
Santan
Seinci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
Sesudu kecil halba
Garam
Lidi dipotong kecil

Cara membuatnya:
1. Beras pulut di masak, setelah masak biarkan sejuk.
2. Masukkan pulut dalam anggaran 3/4 penuh kedalam sotong yang telah di bersihkan. Gunakan lidi untuk mengemaskan hujung sotong.
3. Santan dicampur halba,halia, bwg merah dan garam, kemudiaan masukkan sotong yang telah disiap kedalam periuk. Api hendaklah kecil untuk mengelakkan santan naik minyak.
4. Api dimatikan apabila sotong telah masak.

Cara hidangan:

Ketupat sotong ini boleh dimakan begitu sahaja atau bersama nasi putih.


No comments:

Post a Comment