My Slide Show

Nuffnang

Saturday, July 3, 2010

MAKANAN TRADISI DI TERENGGANU

ermm....saya belum cerita atau kongsi makanan tradisi yang popular di terengganu kan??... mari kita semak...apa makanan yang best kat terengganu nie...

BUDU
~ sangat sinonim dengan negeri pantai timur ni. Biasanya budu di makan bersama ulam-ulaman. Diperbuat dari ikan bilis dan garam yang diperap selama 6 bulan kemudian barulah dimasak.















KEROPOK LEKOR
~ Keropok lekor merupakan makanan tradisi orang-orang di negeri terengganu. Keropok yang diperbuat dari isi ikan laut dan campuran tepung sagu dan garam. Terdapat juga keropok yang dicampur dengan tepung kanji. Keseluruhan campuran tersebut di uli dan digentel panjang bertali sebelum direbus didalam air panas.
Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotein tinggi yang kaya dengan iodin semula jadi.




Masih ada banyak lagi makanan tradisi di terengganu ni. Nanti saya akan 'update' lagi ye. Selamat mencuba makanan tradisi ini.






No comments:

Post a Comment