My Slide Show

Nuffnang

Friday, July 23, 2010

Kuih Tepung Bunga















Ini salah satu makanan tradisional orang-orang di Terengganu. Nama kuih ini adalah kuih Tepung Bunga. Di perbuat dari tepung pulut,telur ayam dan air. Kebiasaannya hanya akan didapati pada bulan puasa sahaja. Jarang sangat terdapat pada hari-hari biasa.

Jom kita kongsi resepi macam mana nak buat kuih ni.

Bahan-bahan:

500 gram tepung pulut
3 biji telur ayam
2 cawan air
Gula secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat:

  1. Bancuh tepung pulut dengan air hingga membentuk doh. Bentukkan doh sebesar guli dan leperkan .
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Pecahkan telur dalam bekas dan pukul rata.
  3. Celupkan adunan tepung tadi dalam bancuhan telur dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan letakkan di atas tisu untuk menyerap minyak.





No comments:

Post a Comment