My Slide Show

Nuffnang

Friday, July 23, 2010

Paung Goreng















































Paung Goreng ini adalah salah satu makanan tradisi Negeri Terengganu. Sesiapa yang tak pernah datang atau tinggal di Terengganu tentu akan janggal dengan kuih ini.

Ia menggunakan bahan seperti tepung pulut dan berintikan ikan. Ermm....jom kita tengok resepi kat bawah ini. Selamat mencuba.

Bahan-bahan:

1/2 kg tepung pulut
½ cawan tepung gandum
400 ml air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng terendam

Bahan Inti
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah [hiriskan]
1 cawan santan
3 cm halia [hiris]
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil gula
garam secukupnya

Cara membuat:

1. Ikan direbuskan dan sejukkan.
2. Ambil isi ikan dan hancurkan.
3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
4. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.
5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan (kerana mudah meletup).
7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.

Sumber : http://hanieliza.blogspot.com/







No comments:

Post a Comment