My Slide Show

Nuffnang

Wednesday, July 21, 2010

Laksa Terengganu














Laksa Kuah Masak
















Laksa Kuah Mentah



Laksa Terengganu merupakan sejenis makanan berkuah seperti mee yang popular di Terengganu.

Laksa Terengganu biasanya dihidangkan berama 2 jenis kuah, iaitu kuah masah dan kuah mentah. Kuah mentah biasanya dibuat dengan menggunakan santan yang diharong(dicampur air panas) sahaja tanpa dimasak, dan dicampur dengan lada hitam, bawang dan isi ikan. Kuah masak pula disediakan dengan rempah dan hampir sama dengan kuah laksa Johor, tetapi lebih kuning. Kuah mentah biasanya tidak tahan lama dan perlu dibuat hanya apabila hendak dihidangkan.

Laksa Terengganu biasanya dihidangkan dalam beberapa gabungan dengan menggunakan laksa tepung(gandum) atau laksa beras contohnya laksa tepung dan kuah masak, laksa tepung dan kuah mentah, laksa beras dan kuah masak atau laksa beras dan kuah mentah.

Pada kebiasaanya laksa Terengganu di makan dengan menggunakan tangan(lebih asli).



1 comment: